Eerselse Blazersklas wint Zilveren Rank 2016

De Blazersklas in Eersel, een project dat leerlingen van de basisschool stimuleert met een blaasinstrument aan de slag te gaan, is winnaar geworden van De Zilveren Rank 2016. Deze jaarlijkse stimuleringsprijs van de Stichting Kiemkracht voor jeugdactiviteiten in de Kempen werd op vrijdag 7 oktober voor de vijfde keer uitgereikt. Dat gebeurde in de Bibliotheek Bladel. De prijs bestaat uit een zilveren beeldje in de vorm van een wijnrank en een geldbedrag van vijfduizend euro. Peter Bunnik uit Hapert, die in zijn werkzame leven steeds nauw betrokken is geweest bij zowel onderwijs als buitenschoolse muzikale vorming, reikte de prijs uit aan Kees Goossens, voorzitter van muziekvereniging De Goede Hoop in Eersel.

De Blazersklas is een meerjarenproject waarin alle Hafa’s (harmonieën en fanfares), Cultuurpunt Eersel, Art4U en alle basisscholen in de gemeente Eersel met elkaar samenwerken. Doel is het muziekonderwijs op een aantrekkelijke manier terug te brengen in het basisonderwijs. In minimaal acht lessen van zestig minuten krijgen leerlingen van groep 6 de beschikking over een blaasinstrument. In beginsel kunnen ze kiezen uit een saxofoon, klarinet, dwarsfluit, trompet, hoorn of trombone. Ze mogen deze instrumenten mee naar huis nemen. Na het aanleren van de basisvaardigheden wordt er klassikaal gemusiceerd en de lessenserie wordt afgesloten met een mini-concert met de plaatselijke harmonie of fanfare.

Aanmoedigingsprijzen

Naast de hoofdprijs van vijfduizend euro waren er drie aanmoedigingsprijzen van duizend euro. Die gingen naar de Reuselse stichting ‘Bij Ons’, het project Jonge Mantelzorgers van GOW Welzijn in Eersel en de MTB-afdeling (mountainbike) van de Bladelse wielerclub Het Snelle Wiel.

‘Bij Ons’ is een stichting die wooneenheden bouwt voor jongeren met autisme en/of een verstandelijke beperking waar zij zelfstandig kunnen wonen en tevens verzekerd zijn van passende zorg.

Met het project Jonge Mantelzorgers geeft GOW Welzijn ondersteuning aan jongeren die deel uitmaken van een gezin waar een van de gezinsleden chronisch ziek is waardoor ze al vroeg een grote verantwoordelijkheid dragen en vaak niet toe komen aan een vrije ontwikkeling, bijvoorbeeld omdat ze niet kunnen afspreken met vriendjes en vriendinnetjes.

Met haar MTB-afdeling reikt wielerclub Het Snelle Wiel jonge mountainbikers een speciaal parcours aan met uitdagende hindernissen als kombochten en een rockmountain. Ook zorgen gediplomeerde trainers ervoor dat de jonge rijders vakkundig worden klaargestoomd voor het grotere werk.

Aan het slot van de bijeenkomst vrijdagavond hield Peter Bunnik een warm pleidooi om muzikale vorming weer een volwaardige plek te geven in het basisonderwijs. Hij sprak zijn bedenkingen uit tegen het rugzakjesmodel dat de laatste jaren in veel gemeenten zijn intrede heeft gedaan en pleitte ervoor het muziekonderwijs weer veel meer in groeps- en verenigingsverband aan te pakken. De Blazersklas was wat hem betreft een project dat ook in andere gemeenten navolging verdient.

Uitreiking Zilveren Rank 2016 in de Bibliotheek te Bladel
Peter Bunnik reikt de Zilveren Rank 2016 uit aan Kees Goossens, voorzitter van muziekvereniging De Goede Hoop in Eersel.

Foto’s door Jean Pierre Reijnen / Fotoburo Eindhoven. Klik hier voor meer foto’s.

Bekijk onderstaande video voor een impressie van de prijsuitreiking van De Zilveren Rank 2016