Click Sport Piramide winnaar Zilveren Rank 2018

Click Sport Piramide uit Bladel is met het project En Route winnaar geworden van De Zilveren Rank 2018. Met dit project wil Click Sport Piramide vervoersmogelijkheden verbeteren van kinderen met speciale begeleidingsbehoeften – veelal leerlingen van het speciaal basisonderwijs (SBO) – zodat zij in de hele regio gebruik kunnen maken van het naschoolse sportaanbod. Deze mogelijkheid ontbreekt nu omdat de kinderen zijn aangewezen op taxibusjes met vaste bestemmingen. Met de aanschaf van een eigen (tweedehands) busje wil Click Sport Piramide dit probleem de wereld uit helpen.

Namens Click Sport Piramide nam Marijke Wojtkowiak de prijs in ontvangst. Zij verzorgt op SBO De Piramide het sportaanbod. Juf Marijke kreeg de prijs uit handen van Ilse van Kemenade, een ervaringsdeskundige als het gaat om sportbeoefening door mensen met een beperking. De Eerselse speelt als international elektrisch rolstoelhockey. Om die reden werd zij door Stichting Kiemkracht gevraagd de prijsuitreiking voor haar rekening te nemen. Stichting Kiemkracht is de organisatie die de Zilveren Rank jaarlijks ter beschikking stelt met als doel de ontplooiingsmogelijkheden van jongeren in de Kempen te bevorderen. De prijs bestaat uit een zilveren beeldje en een geldbedrag van vijfduizend euro. Hij werd op vrijdag 5 oktober voor de zevende keer uitgereikt. Dat gebeurde in de Bibliotheek van Bladel.

Aanmoedigingsprijzen

Naast de hoofdprijs van vijfduizend euro waren er twee aanmoedigingsprijzen van duizend euro. Die gingen naar de jeugdafdeling van IVN Bergeijk-Eersel en naar Get Praut, een dagbestedingsproject voor jongeren met autisme.

Voor jongens en meisjes van acht tot en met dertien jaar heeft IVN Bergeijk-Eersel de club Natuurvrienden opgericht. Het streven is kinderen via maandelijkse activiteiten in contact te brengen met de natuur. Dat stimuleert hun creativiteit, gezondheid, sociale interactie en hun verantwoordelijkheidsgevoel voor de toekomstige natuur. Activiteiten zijn onder meer het bekijken van paddenstoelen, het speuren naar vleermuizen, het uitpluizen van braakballen en het zoeken naar diersporen.

De naam Get Praut is een speelse verwijzing naar jongeren met autisme die trots (proud) zijn op wat ze doen. Voor hen heeft het Bergeijkse echtpaar Bert en Henriette Brekelmans een dagbestedingsproject in het leven geroepen waar ze zich kunnen bekwamen in allerlei werkzaamheden uit vooral de IT- en de grafische sector. Denk daarbij aan het ontwerpen van websites, het muzikaal ondersteunen van YouTube-filmpjes en het vervaardigen van visitekaartjes.

Winnaar Zilveren Rank 2018
Mien Aarts (l), voorzitter van stichting Kiemkracht, feliciteert Marijke Wojtkowiak van Click
Sport Piramide met het winnen van de Zilveren Rank. (foto Tom van Limpt)