Jury buigt zich over aanmeldingen Zilveren Rank

KEMPEN – Achttien personen en instellingen uit de Kempen doen dit jaar een gooi naar de Zilveren Rank, de stimuleringsprijs van de Stichting Kiemkracht die in 2012 in het leven werd geroepen en nu voor de derde keer wordt uitgereikt. Aan de prijs, een zilveren beeldje in de vorm van een wijnrank, is een geldbedrag van vijfduizend euro verbonden. Stichting Kiemkracht wil met de Zilveren Rank personen of instellingen belonen die zich op bijzondere wijze inzetten voor kinderen en jongeren in de Kempen.

Momenteel buigt het Kiemkracht-bestuur zich over de vraag welke van de 18 kandidaten winnaar wordt. De uitslag wordt bekendgemaakt tijdens een speciale bijeenkomst in de Openbare Bibliotheek Bladel op vrijdag 10 oktober. Deze bijeenkomst begint om 18.00 uur en is voor iedereen toegankelijk. In eerdere jaren reikte het bestuur ook aanmoedigings-prijzen van duizend euro uit. De kans bestaat dat dit ook nu het geval zal zijn.

Tieneke van der Waerden, bestuurslid van Kiemkracht, is blij dat opnieuw zo veel Kempische organisaties de stichting hebben weten te vinden om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. “Blijkbaar is de Zilveren Rank een begrip geworden, precies wat we willen. Maar ongetwijfeld zijn er hier en daar nog interessante jeugdprojecten die niet van ons bestaan weten. Als jury willen we die ook zelf gaan benaderen om ze op de Zilveren Rank te wijzen.”

Net als eerder zijn de aanmeldingen dit jaar afkomstig uit alle hoeken van de Kempen en inhoudelijk zitten er ook nu weer mooie projecten tussen, aldus Van der Waerden. “Het is plezierig die een steuntje in de rug te geven. Daarnaast zijn er verscheidene projecten die naar iets heel moois kunnen toegroeien, maar waarvan wij als jury vonden dat ze nog net wat concreter uitgewerkt moeten worden voordat ze voor de prijs in aanmerking komen.”

Vorig jaar ging de Zilveren Rank naar Stichting Speelbos die kinderen een natuurlijke speelomgeving aanreikt. In 2012 was de prijs voor Kies Kempische Bedrijven (KKB), een project dat bij leerlingen uit de Kempen de belangstelling voor techniek wil vergroten.

Uitreiking Zilveren Rank 2013

De uitreiking van de Zilveren Rank vorig jaar aan de Stichting Speelbos door de Hooge Mierdse amazone Imke Bartels (l).