Jeugdwielrennen en moutainbiken bij TWC Het Snelle Wiel

TWC Het Snelle Wiel viert dit jaar haar 70ste verjaardag. Onlangs stond er een mooi artikel in het Eindhovens Dagblad, waarin de successtory van deze club werd beschreven, met een belangrijke rol voor het multifunctionele wielerparcours aan de Lemelvelden in Hapert, dat in 2007 werd gerealiseerd. En in 2012 werd de club door de KNWU uitgeroepen tot beste wielervereniging van Nederland.

Jeugdactiviteiten staan bij TWC Het Snelle Wiel hoog op de agenda. Zo worden o.a. fietsclinics op basisscholen georganiseerd. De clinics zijn gericht op coördinatie en veilig fietsen. Geen overbodige luxe voor kinderen die dagelijks op de fiets naar school gaan! Zo draagt de club ook haar steentje bij aan de maatschappelijke functie.

Naast het wielrennen op de weg is ook het jeugd-mountainbiken een belangrijk onderdeel binnen de club. Hiervoor is een aparte afdeling opgericht. Er is een heus mountainbike parcours aangelegd met een rockmountain, kombochten, div hindernissen, enz. De jeugd is immers op zoek naar sensatie, spanning en uitdagingen.

Om een vervolg te kunnen geven aan de activiteiten voor het groeiend aantal jeugd-mountainbikers is het idee geopperd om  jaarlijks een jeugd-tocht à la Scherpenheuvel-Hapert te gaan fietsen, maar dan beperkt tot de laatste 15, 30 of 40 km van het parcours. De entourage van deze ‘Mini Classic Scherpenheuvel – Hapert is hetzelfde is als bij de ‘groten’. Voorafgaand aan deze tocht is er een clinic tijdens de Appelflappentocht van Het Snelle Wiel en worden de jeugdige mountainbikers door gediplomeerde trainers klaargestoomd.

Het Snelle Wiel ontving in 2016 een aanmoedigingsprijs voor dit initiatief.