Vakantie-educatie Kempenmuseum de Acht Zaligheden Eersel

Sies Vonk, conservator / zakelijk leider van Kempenmuseum De Acht Zaligheden Eersel

Kempenmuseum De Acht Zaligheden in Eersel wordt geleid door Sies Vonk. We spraken met hem over de jeugdactiviteiten / vakantie-educatie die het museum in de vakantieperiodes organiseert. Op woensdag 3 mei was het thema ‘Boerderijdag’.

“We hadden hier 77 kinderen met ouders en grootouders – in totaal zo’n 180 mensen. Zij hebben onder andere ‘live’ kunnen zien hoe kleine kuikentjes uit het ei geboren worden. Jong en oud zijn dan volledig geboeid door dit wonder der natuur. En daar doen we het voor”.

Boerderijdag bij kempenmuseum Eersel
De couveuse met eieren die bij Kempenmuseum De Acht Zaligheden in Eersel kuikentjes zijn geworden, werd mogelijk gemaakt door het bedrijf Vencomatic. 

“Dat het leven er in deze regio vroeger heel anders uitzag, laten we in ons museum zien. In combinatie met leuke spel-elementen laten we de jeugd kennismaken met de geschiedenis en cultuur van deze regio. Zo ervaren zij dat een museumbezoek absoluut niet saai is. Je ziet dan ook niet snel dat kinderen met hun smartphone of gameboy bezig zijn. Ze zijn vrijwel allemaal enthousiast en geïnteresseerd in wat ze hier zien en beleven. Door de spel-elementen die we toevoegen wordt ook hun creativiteit gestimuleerd”.

Tijdens de Boerderijdag op 3 mei, werd o.a. een parcours uitgezet waarbij kinderen, verkleed als boer of boerin, konden zaklopen, stokpaard-rijden, hoefijzer-werpen of een kruiwagenrace konden houden. Ook werd uitleg gegeven over het planten en laten groeien van zonnebloemen, gekoppeld aan een wedstrijd. Wie op 19 juli de langste en mooiste zonnebloem heeft geteeld ontvangt een prijs.

Vakantie-educatie Kempenmuseum Acht Zaligheden Eersel

In de zomer- en herfstvakantie volgen weer nieuwe jeugdactiviteiten. Daarnaast wordt ook lesstof verzorgd over het Brabants Erfgoed, voor gorpe 5-6 van de regionale basisscholen, genaamd het ‘Jet&Jan Project’. Dit project, waarin het leven van vroeger centraal staat, wordt afgesloten met een ochtend of middag in het museum.

Meer informatie: www.achtzaligheden.nl.