Nominaties 2015 bekend

KEMPEN – Vijftien personen en instellingen uit de Kempen doen dit jaar een gooi naar de Zilveren Rank, de stimuleringsprijs van de Stichting Kiemkracht die voor de vierde keer wordt uitgereikt. Aan de prijs, een zilveren beeldje in de vorm van een wijnrank, is een geldbedrag van vijfduizend euro verbonden. Stichting Kiemkracht wil met de Zilveren Rank personen of instellingen belonen die zich op bijzondere wijze inzetten voor kinderen en jongeren in de Kempen.

Momenteel buigt het Kiemkracht-bestuur zich over de vraag welke van de 15 kandidaten winnaar wordt. De uitslag wordt bekendgemaakt tijdens een speciale bijeenkomst in de Openbare Bibliotheek Bladel op vrijdag 9 oktober. Deze bijeenkomst begint om 18.00 uur en is voor iedereen toegankelijk. In eerdere jaren reikte het bestuur ook aanmoedigingsprijzen van duizend euro uit. De kans bestaat dat dit ook nu het geval zal zijn.

Tieneke van der Waerden, bestuurslid van Kiemkracht, is blij dat wederom heel wat Kempische organisaties de stichting hebben weten te vinden om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. ‘De Zilveren Rank is een begrip geworden voor iedereen in de Kempen die iets met de jeugd van doen heeft.’

De aanmeldingen zijn afkomstig uit alle hoeken van de Kempen. Inhoudelijk betreft het interessante projecten met soms vernieuwende benaderingen, aldus Van der Waerden. “Het is plezierig die een steuntje in de rug te geven. Met een substantieel bedrag van vijfduizend euro voor de winnaar, en veelal met enkele aanmoedigingsprijzen van duizend euro, waarmee je toch ook aardige dingen kunt doen.’

Vorig jaar ging de Zilveren Rank naar Kempen Specials, een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor jongeren met autisme. In 2013 won de Stichting Speelbos de prijs. Deze Bladelse stichting creëert voor kinderen een natuurlijke speelomgeving. In 2012 was de prijs voor Kies Kempische Bedrijven (KKB), een project dat bij leerlingen uit de Kempen de belangstelling voor techniek wil vergroten.

Prijsuitreikingen Stichting Kiemkracht 2012

De prijswinnaars van de Zilveren Rank in 2014, Corrie Driessen en Pia Thijssen van de Kempen Specials.