Pelgrimeren voor de jeugd wint Zilveren Rank

Pelgrimeren voor de jeugd, een zingevingsproject van Pelgrimshoeve Kafarnaüm in Vessem, is winnaar geworden van De Zilveren Rank 2015. Deze jaarlijkse stimuleringsprijs van de Stichting Kiemkracht voor jeugdactiviteiten in de Kempen werd op vrijdag 9 oktober voor de vierde keer uitgereikt. Dat gebeurde in de Bibliotheek Bladel. De prijs bestaat uit een zilveren beeldje in de vorm van een wijnrank en een geldbedrag van vijfduizend euro. Jan van Gisbergen uit Hooge Mierde, een ervaren Santiago de Compostella-pelgrim die over de camino-pelgrimage een boek publiceerde, reikte de prijs uit aan Jac Naus, vrijwilliger bij Pelgrimshoeve Kafarnaüm.

Met het project Pelgrimeren voor de jeugd moedigen de vrijwilligers van Hoeve Kafarnaüm kinderen en jongeren van 10 tot en met 18 jaar aan om na te denken over de eigen levensweg. Ze doen dat door samen met deze jongeren op pad te gaan als pelgrim. Al wandelend (voorzien van stok, rugzak en schelp) praten ze met elkaar over zingevingsvragen. Ook houden de groepen regelmatig halt bij stilteplekken, zoals veldkapellen. In een reactie op de prijs zei Jac Naus: ‘Het is bemoedigend om te zien dat anno 2015 grote groepen jongeren er behoefte aan hebben de hectiek van het leven even los te laten en met elkaar op zoek te gaan naar zingeving.’

Aanmoedigingsprijzen

Naast de hoofdprijs van vijfduizend euro waren er twee aanmoedigingsprijzen van duizend euro. Die gingen naar het Bladelse onderwijsproject ‘Kijk! Mijn Leven’ en naar de neveninstroomgroep van basisschool Het Palet in Hapert.

‘Kijk! Mijn Leven’ is een lesmethode die Pius X-docente Tamara van Rooij samen met twee GGD-medewerkers heeft geschreven voor leerlingen van het praktijkonderwijs en vmbo b/k. Via deze methode leren leerlingen door hun eigen bril naar hun eigen leven te kijken om zo beter persoonlijke keuzes te kunnen maken.

In de neveninstroomgroep van Het Palet krijgen buitenlandse kinderen van vier tot dertien jaar intensief taalonderwijs aangeboden om ze zo snel mogelijk een volwaardige plek te geven in de buurt en hen daarmee het perspectief te bieden op een kansrijkere toekomst.

 

Prijsuitreiking Zilveren Rank 2015

Ervaren camino-pelgrim Jan van Gisbergen (r) reikt de Zilveren Rank uit aan Jac Naus van Pelgrimshoeve Kafarnaëm. In het midden Huub Janssen, bestuurslid van de Stichting Kiemkracht. (foto Tom van Limpt).

Foto’s door Tom van Limpt / Tom van Limpt Fotografie. Klik hier voor meer foto’s.