Podium 10 winnaar Zilveren Rank 2017

Podium 10, de Bladelse non-profitorganisatie die opleidingen en optredens verzorgt voor muzikanten in de Kempen, is winnaar geworden van De Zilveren Rank 2017. De aan het Biezenveld gevestigde muziekstudio krijgt de prijs voor het onlangs gestarte project Music Experience. Dit project moet leiden tot het gelijktijdig uitvoeren van een muziekstuk op zo’n twintig verschillende podia in de Kempen in het voorjaar van 2019. Het centrale doel daarbij is het opdoen van ervaring door samenwerking. Niet alleen muziek, maar ook zaken als licht, geluid, dans, grafische vormgeving en pr-activiteiten worden in het project samengebracht, zodat jongeren zich op velerlei gebied kunnen ontplooien.

Namens Podium 10 nam vrijwilliger Jan Maas de prijs in ontvangst. Hij kreeg die uit handen van Huub Janssen, bestuurslid van de stichting Kiemkracht. Deze stichting wil met de jaarlijkse prijs, die bestaat uit een zilveren beeldje en een geldbedrag van vijfduizend euro, een stimulans bieden aan jeugdactiviteiten in de Kempen. De prijs werd op vrijdag 13 oktober voor de zesde keer uitgereikt. Dat gebeurde traditiegetrouw in de Bibliotheek van Bladel. Meteen na de bekendmaking van de prijs las dorpsdichter Jan Smets een lofdicht voor op Podium 10.

Aanmoedigingsprijzen

Naast de hoofdprijs van vijfduizend euro waren er twee aanmoedigingsprijzen van duizend euro. Die gingen naar de Eerselse carnavalsvereniging De Buurlanders en naar het project Nouveau van stichting Nacht voor Oranje uit Lage Mierde.

De Buurlanders had een project ingediend waarmee de vereniging wil voorkomen dat er in Eersel een generatie jongeren opgroeit die onvoldoende kennis kan maken met de traditie van het carnaval. Onder meer door de regelgeving rond alcoholgebruik zoeken jongeren tussen de twaalf en de achttien tijdens het carnaval hun vertier steeds vaker buiten het eigen dorp. Met het opzetten van een goedbezocht Kreezie-fist heeft De Buurlanders dit tij het afgelopen jaar weten te keren. Door het Kreezie-fist uit te bouwen naar een evenement van vier avonden hoopt De Buurlanders de Eerselse jongeren weer aan zich te binden.

Met het project Nouveau hoopt de stichting Nacht voor Oranje jonge bands middelen aan te reiken om te kunnen optreden. Daarbij moet gedacht worden aan de aanschaf van een drumstel en een geluidsinstallatie, en bijdragen in de kosten van coaching en repetitieruimtes.

Prijsuitreiking Zilveren Rank 2017
Podium 10 uit Bladel, vertegenwoordigd door Jan Maas, ontvangt uit handen van Huub Janssen – bestuurslid Stichting Kiemkracht – de Zilveren Rank 2017.