Zilveren Rank 2013 voor Speelbos Bladel

Stichting Speelbos Bladel is winnaar geworden van De Zilveren Rank, de stimuleringsprijs voor jeugdactiviteiten in de Kempen. De prijs van Stichting Kiemkracht werd op vrijdag 11 oktober 2013 voor de tweede keer uitgereikt. Hij bestaat uit een zilveren beeldje in de vorm van een wijnrank en een geldbedrag van vijfduizend euro. Imke Schellekens-Bartels, internationaal bekend amazone uit Hooge Mierde, reikte de prijs uit aan Ron Hoskens en Patrick Wouters, beiden lid van het bestuur van stichting Speelbos. De uitreiking vond plaats in de Bibliotheek Bladel, waar ook nog twee aanmoedigingsprijzen van elk duizend euro werden uitgereikt. Die gingen naar de Bledelse heemkundekring Pladella Villa en naar de stichting Sportstage de Kempen.

Kiemkracht-voorzitter Wim Wijlaars lichtte toe waarom de jury uit het totaal van 22 inzendingen gekozen had voor Stichting Speelbos Bladel, die nabij de Egyptische Dijk een bos heeft ingericht waar kinderen gratis terecht kunnen voor de meest uiteenlopende doe-activiteiten: hutten bouwen, slingertouw, fietscross, bomen klimmen, waterpartijen. Volgens Wijlaars hebben in dit project bevlogen mensen enthousiast de handen ineen geslagen om het jeugdwerk nieuw leven in te blazen, namelijk door kinderen achter hun computer vandaan te halen en ze ertoe aan te zetten letterlijk in beweging te komen. “Dit met het doel zo de wereld, de natuur en de eigen grenzen te ontdekken.”

Door er ook de ouders, de scholen en de verenigingen bij te betrekken, wist Stichting Speelbos het project te versterken, aldus Wijlaars.

Aanmoedigingsprijzen

Naast de hoofdprijs van vijfduizend euro waren er twee aanmoedigingsprijzen van duizend euro. De eerste was voor heemkundekring Pladella Villa. Deze vereniging heeft zich met twee projecten ingezet voor jongeren. In het project Jet en Jan werden leerlingen van de basisschool ingewijd in het dagelijks leven in de Kempen van honderd jaar geleden. En verder had de vereniging een zestal stageplaatsen voor leerlingen van de middelbare school, waar ze niet alleen konden kennismaken met het leven van hun voorouders, maar ook ervaring opdoen in het vrijwilligerswerk.

De tweede aanmoedigingsprijs ging naar stichting Sportstage de Kempen. Deze instelling biedt in Eersel, Bladel en Reusel-De Mierden stageplaatsen aan op het gebied van sport, beweging en gezondheid en laat op deze manier veel kinderen in de Kempen kennismaken met sporten waarmee ze anders nooit in aanraking zouden komen.

Zilveren Rank 2013 voor Speelbos Bladel

Ron Hoskens en Patrick Wouters van Stichting Speelbos Bladel krijgen de Zilveren Rank (een zilveren beeldje en een oorkonde ter waarde van vijfduizend euro) overhandigd van amazone Imke Schellekens-Bartels.

Zilveren Rank 2013 voor Speelbos Bladel

De eerste aanmoedigingsprijs ging naar heemkundekring Pladella Villa uit Bladel

Zilveren Rank 2013 voor Speelbos Bladel

Kiemkracht-voorzitter Wim Wijlaars wenst de leden van stichting Sportstage de Kempen geluk met hun aanmoedigingsprijs van duizend euro.

Foto’s door Jeanne Pierre Reijnen / Fotoburo Eindhoven. Klik hier voor meer foto’s.