Zilveren Rank voor ‘OpEigenRisico’ en ‘Beweeg Natuurlijk’

Techniekclub OpEigenRisico uit Riethoven en trainingsgroep Beweeg Natuurlijk uit Hooge Mierde zijn de winnaars geworden van de Zilveren Rank 2021. Beide verenigingen ontvangen vijfduizend euro, het geldbedrag dat verbonden is aan deze jaarlijkse prijs van de Stichting Kiemkracht. Die wil daarmee de ontplooiingsmogelijkheden van jongeren in de Kempen bevorderen. De prijzen werden op 8 oktober bekendgemaakt in het Pius X-college in Bladel. Voor deze locatie was gekozen omdat deze school voor voortgezet onderwijs vorig jaar de Zilveren Rank won. Dat was met Scoolsport, een programma rond bewegen buiten schooluren. Het was voor de tiende keer dat de Stichting Kiemkracht de Zilveren Rank uitreikte. Vanwege dit jubileum waren er twee hoofdprijzen.

Laptops vervangen
De eerste Zilveren Rank werd uitgereikt door René Speelman, manager duurzaam ondernemen bij IT-bedrijf Sogeti. Hij benadrukte dat het van groot belang is wanneer kinderen tijdig leren om zelf iets te maken. Dat biedt ontplooiing, maar ook vormt het een basis voor een duurzame samenleving. Vanuit dit oogpunt vond hij het een goede keuze van de jury om de prijs toe te kennen aan OpEigenRisico. Deze Riethovense jongerenclub is – onder begeleiding – actief op vele fronten van techniek. Zo bouwen ze raketten van petflessen, hovercrafts van stofzuigers of MP3-versterkers. Alles op eigen risico. Samen met hun jeugdige clubleden Guus, Jurre, Myrthe Louise, Wies en Nine namen de begeleiders Robert-Jan, Mariella en Armand de prijs in ontvangst. Ze waren er bijzonder blij mee en lieten weten het geld vooral te gaan gebruiken om oude laptops te vervangen en nieuwe robots te gaan bouwen.

Lekker buiten spelen
Harrie Tuerlings, oud-burgemeester van Reusel-De Mierden, reikte de tweede Zilveren Rank uit aan looptrainer Leo van Avendonk en natuurcoach Nienke Erisman van de Hooge Mierdse trainingsgroep Beweeg Natuurlijk. Hij schetste hoe deze club er op een bewonderenswaardige manier in slaagt jongeren tot bewegen aan te zetten en zo hun grenzen te laten verleggen. Dit alles met slechts eenvoudige, natuurlijke hulpmiddelen. De activiteiten vinden plaats in het buitengebied van Hooge Mierde, onder meer bij de Spartelvijver en het Zwartven. Begeleidster Nienke Erisman relativeerde een en ander: ‘We laten iedereen gewoon lekker buiten spelen.’ De prijs biedt volgens haar perspectief voor de aanleg van een blotevoetenpad. ‘Dat zou mooi zijn. Lekker je schoenen uit, dan voel je dat je leeft. En dat gunnen wij iedereen.’

Op zoek naar nieuwe formule
Voorafgaand aan de prijsuitreiking blikte bestuurslid Paul van der Waerden terug op tien jaar Zilveren Rank. Hij liet voorbeelden zien van Kempische verenigingen die dankzij deze prijs helemaal in de lift belandden en dingen konden realiseren waar ze soms hun hele voortbestaan aan te danken hebben.
Toch zal dit allemaal anders gaan worden, zo deelde bestuurslid Wim van Rooij aan het eind van de bijeenkomst mee. Het aantal instellingen en verenigingen dat een gooi doet naar de Zilveren Rank is de laatste jaren in aantal sterk teruggelopen. Ook zitten er regelmatig verdubbelingen tussen. Om die reden heeft het Kiemkracht-bestuur besloten om de oude formule van de jaarlijkse prijsuitreiking los te laten. Wel zal Kiemkracht zich blijven inzetten voor jongeren in de Kempen. Hoe de nieuwe formule er uit komt te zien, is nog niet bekend. Het bestuur beraadt zich daarover. Suggesties ‘van buiten’ zijn van harte welkom: www.stichtingkiemkracht.nl


Nienke Erisman en Leo van Avendonk van Beweeg Natuurlijk (rechts) en de clubleden van OpEigenRisico tonen trots hun Zilveren Rank met bijbehorende oorkonde (foto Geert Vaessen Fotografie)