Video’s prijswinnaars

Trainingsgroep Beweeg Natuurlijk – Blotevoetenpad

In 2021 werd door Stichting Kiemkracht een Zilveren Rank uitgereikt aan trainingsgroep ‘Beweeg Natuurlijk’ uit Hooge Mierde. Zij organiseren sportieve activiteiten in de natuur voor kinderen en jongeren.

De gewonnen prijs van vijfduizend Euro wordt besteed aan het realiseren van een blotevoetenpad met verschillende ondergronden. We hebben deze video opgenomen op een warme zomerdag, bij de Spartelvijver in Hooge Mierde.

De Bende van Riethoven

In 2019 won De Bende van Riethoven de Zilveren Rank van Stichting Kiemkracht. Deze jongerenorganisatie organiseert activiteiten voor de Riethovense jeugd, waaronder een groots opgezette spooktocht.

Door Corona kon deze activiteit in 2020 niet plaatsvinden. Gelukkig kon het in 2021 wel doorgaan, op zaterdag 6 november was het eindelijk zover. Maar liefst 170 deelnemers genoten van de tocht door het Riethovense bos, waar zo’n 60 vrijwilligers hen de stuipen op het lijf joegen met indrukwekkende installaties en effecten. Heel veel Riethovenaren deden mee.

De tocht was een groot succes en men kijkt alweer uit naar volgend jaar.

De Maackers uit Bladel – Maackjedag

In 2020 won sociale timmerwerkplaats DeMaackers uit Bladel een aanmoedigingsprijs van Stichting Kiemkracht.

Twan Krekels en Sil Paridaans zetten zich in om de wereld een stukje mooier te maken en jonge mensen te begeleiden in de arbeidsmarkt. Het gewonnen geldbedrag wordt nu ingezet voor het opzetten van een dagbesteding ‘Maackjedag’.
Met name jongeren en jongvolwassenen kunnen hier terecht om zich te ontwikkelen tijdens het ontwerpen en maken van allerlei duurzame producten.

Kinderkoor Pop-up

In 2020 ontving Kinderkoor Pop-up uit Hulsel van Stichting Kiemkracht een aanmoedigingsprijs.

Het kinderkoor bestaat momenteel uit ca.15 kinderen vanaf 7 jaar en ouder. Zij krijgen zangles van muzieklerares Ankie van Lierop. Kort na de oprichting van het kinderkoor brak de Coronacrisis uit, waardoor de activiteiten een tijd stil kwamen te liggen. Maar nu zijn de repetities weer enthousiast opgepakt om een optreden te kunnen verzorgen voor ouders en familieleden. De gewonnen prijs van Stichting Kiemkracht wordt aangewend voor het aankopen van een eigen piano.

PiusX Scoolsport

Met het project Scoolsport won het Pius X – College Bladel de Zilveren Rank 2020.

Onderdeel van het project was de Strava-Challenge, waarbij leerlingen werden uitgedaagd om te gaan bewegen en hun prestaties bij te houden met behulp van de Strava-app. In maart vond de aftrap plaats, waarbij leerkrachten van Pius X en enkele politici in Bladel het goede voorbeeld gaven.

Basketbal Club Bladel

Basketbal Club Bladel ontving in oktober 2020 van Stichting Kiemkracht een aanmoedigingsprijs. Door de Corona-beperkingen hebben zij de jeugd-basketbaltrainingen van binnen naar buiten verplaatst. Met de gewonnen prijs kon BC Bladel hiervoor een aantal benodigdheden aanschaffen.

Het Hofplein in Bladel is nu elke dinsdagavond het toneel van enthousiaste basketballende kids. Dit heeft geleid tot ideeën om het plein te transformeren naar een multifunctionele plek voor buitensport en -spel. BC Bladel is hierover o.a. in gesprek met Stichting Kempenkind en de Gemeente Bladel. De prijs van Stichting Kiemkracht werkt nu als een katalysator voor het onderzoeken van de haalbaarheid.

De Barbiertjes uit Netersel

Jeugdvereniging De Barbiertjes zet zich al tientallen jaren in om jongeren uit Netersel en Bladel actief te betrekken bij het carnavalsfeest, in het bijzonder door hen carnavalswagens te laten bouwen.
De Barbiertjes wil voor kinderen onder de tien jaar, een speciale kinderafdeling opzetten om hen zo vroegtijdig te laten kennismaken met de carnavalstraditie.

De Barbiertjes ontvingen hiervoor in 2019 een Aanmoedigingsprijs van Stichting Kiemkracht.

ClickSport/SBO De Piramide uit Bladel

In 2018 was het project ’naschools sportaanbod’ van ClickSport/SBO De Piramide uit Bladel winnaar van de Zilveren Rank. Met het gewonnen geldbedrag gaat SBO De Piramide op zoek naar een geschikte auto voor 7 persoons vervoer. Hiervoor wordt medewerking verleend door autobedrijf Vingerhoeds uit Bladel.

Voor de deelnemers van Click Sport Piramide is het van groot belang dat zij de volledige sportcultuur van de Kempen kunnen bezoeken. Een locatie, die verder ligt dan enkele kilometers van de school, is nu onmogelijk om te bereiken.

Jeugd IVN, Bergeijk-Eersel

Jeugdafdeling IVN uit Bergeijk-Eersel ontving in 2018 een van de Aanmoedigingsprijzen van Stichting Kiemkracht.
Zij organiseren 10x per jaar een activiteit voor de jeugd in de natuur, waarbij kinderen op een laagdrempelige manier de natuur kunnen beleven.

In juni is er een filmpje gemaakt tijdens Slootjesdag in Duizel. Daarbij gingen de kinderen met een schepnetje door het water om diertjes te zoeken. En daarna werd er uitgezocht wat er allemaal in het water leeft.

Get Praud

Get Praud in Westerhoven is een dagbesteding voor jongvolwassenen met autisme. Zij ontvingen in oktober 2018 een van de Aanmoedigingsprijzen van Stichting Kiemkracht.

Bij Get Praud kunnen de jongvolwassenen op een zinvolle manier hun tijd doorbrengen met het maken van websites, flyers, posters etc. voor echte klanten. En dat op hun eigen tempo en in hun eigen kunnen. Ze zijn creatief én gezellig bezig en komen ondertussen de dag werkend door. De jongeren worden geholpen door begeleiders met een goede IT kennis.

In januari hebben we er een video-opname gemaakt.

Prijsuitreiking Zilveren Rank 2018

Op 5 oktober 2018 was Click Sport Piramide uit Bladel met het project ‘En route’ de winnaar van de Zilveren Rank. Doel van het project ‘En route’ is om de vervoersmogelijkheden te verbeteren van kinderen met speciale begeleidingsbehoeften, zodat zij in de hele regio gebruik kunnen maken van het naschoolse sportaanbod. Click Sport Piramide wil het geldbedrag besteden bij de aanschaf van een eigen (tweedehands) busje.

Bekijk de video voor een korte impressie van de gezellige bijeenkomst in de bibliotheek van Bladel, waar de prijzen werden uitgereikt. Lees hier het complete artikel.

Stichting Nacht voor Oranje

Bij de laatste Zilveren Rank verkiezing ontving project ‘NVO Nouveau’ van Stichting Nacht voor Oranje van uit Lage Mierde een aanmoedigingsprijs. Een mooi initiatief, waarbij kinderen gecoacht worden voor een optreden met hun bandje tijdens de Koningsmiddag in 2018.
Met het geld van de Aanmoedigingsprijs van Stichting Kiemkracht kan o.a. geïnvesteerd worden in apparatuur en andere faciliteiten waar behoefte aan is.

Tijdens een repetitie werd deze filmimpressie gemaakt en vertelt bandcoach Arthur Wils er meer over.

CV De Buurlanders

Carnavalsvereniging De Buurlanders uit Eersel ontving op 13 oktober 2017 een van de Aanmoedingsprijzen van Stichting Kiemkracht.

CV De Buurlanders wil de middelbare schooljeugd weer aan het carnavallen krijgen, aangezien er voor die leeftijd eigenlijk ‘niets meer was’. Mede door de aanscherping van het alcoholbeleid voor minderjarigen zijn ze niet meer welkom in de horeca en voelen zich ook niet thuis bij het jeugdcarnaval.  Ze zaten veelal thuis achter de PC of gingen elders heen, terwijl ze met de carnaval in het eigen dorp zouden moeten zijn…
CV De Buurlanders vindt het dan ook noodzakelijk om dit tij te keren. Bij Carnaval hoort ook feestvieren; vier dagen lang, liefst in het eigen dorp… Met het geld van de Aanmoedigingsprijs kon men dit eerste jaar starten zonder entree te heffen.

Tijdens carnaval 2018 is bij De Muzenval in Eersel een video gemaakt van dit mooie initiatief.

Prijsuitreiking Zilveren Rank 2017

Op 13 oktober 2017 won het project ‘Music Experience’ van Podium10 uit Bladel de Zilveren Rank. ‘Music Experience’ is een project waarbij op 20 locaties in De Kempen een muziekstuk tegelijkertijd wordt uitgevoerd in verschillende stijlen.

Deze video geeft een korte impressie van de gezellige bijeenkomst in de bibliotheek van Bladel, waar de prijzen werden uitgereikt. Lees hier het complete artikel.

Blazersklas Eersel

De winnaar van de Zilveren Rank 2016 was het project ‘Blazersklas’ Eersel van Muziekvereniging De Goede Hoop, in samenwerking met Art4U Kunsteducatie.
In de Blazersklas leren kinderen van de basisschool gedurende 8 weken spelen op een blaasinstrument. Ze kunnen dan kiezen uit diverse verschillende blaasinstrumenten, zoals de hoorn, trompet, klarinet, dwarsfluit etc.; alles wat een harmonie of fanfare ook heeft.
Als afsluiting van die lesperiode wordt een gezamenlijke eindpresentatie gegeven.

Van de € 5.000 – die aan de Zilveren Rank is verbonden – kan men bijvoorbeeld wel 5-10 pbone trombones (plastic trombones) aanschaffen, tegenover 1 ‘gewone’ trombone.

GOW Welzijnswerk Eersel

Het Project Jonge Mantelzorgers van GOW Welzijnswerk ontving in 2016 één van de Aanmoedigingsprijzen van Stichting Kiemkracht.
GOW Welzijnswerk organiseert in de Kempen activiteiten voor en voorlichting over jonge mantelzorgers. Jonge mantelzorgers zijn jongeren in de leeftijd van 0 tot 24 jaar, die opgroeien met zorg. De jonge mantelzorgers zijn vaak niet in beeld, maar lopen risico’s in hun ontwikkeling, omdat ze vaak op te jonge leeftijd teveel verantwoordelijkheid dragen.
Het GOW Welzijnswerk besteedt aandacht aan deze doelgroep door bewustwording en preventief signaleren, maar ook een stukje (h)erkenning en waardering voor de jongeren zelf.

TWC Het Snelle Wiel uit Bladel

In 2016 ontving TWC Het Snelle Wiel uit Bladel een aanmoedigingsprijs van Stichting Kiemkracht.
Koen van de Ven is een jeugdtrainer en traint iedere woensdagavond de jeugd van 8 t/m 16 jaar.
Met het geld van de aanmoedigingsprijs is op het MTB-parcours Lemelvelden het parcours uitgebreid.

Stichting Bij Ons in Reusel

Stichting Bij Ons in Reusel heeft een aanmoedigingsprijs in 2016 ontvangen. De stichting heeft een wooninitiatief gerealiseerd waarin 10 jong volwassenen met een lichte beperking ieder een eigen appartement naar eigen wensen heeft kunnen inrichten. Er is één algemene ruimte waar de bewoners – indien gewenst –  o.a gezamenlijk kunnen eten.
Met de aanmoedigingsprijs kan het ‘plan voor ontwikkelen van activiteiten in de algemene ruimte’ verder worden uitgewerkt.

Prijsuitreiking Zilveren Rank 2016

Op 7 oktober 2016 won project Blazersklas uit Eersel de Zilveren Rank. De Blazersklas is een meerjarenproject waarin alle Hafa’s (harmonieën en fanfares), Cultuurpunt Eersel, Art4U en alle basisscholen in de gemeente Eersel met elkaar samenwerken. Doel is het muziekonderwijs op een aantrekkelijke manier terug te brengen in het basisonderwijs. Deze video geeft een korte impressie van de gezellige bijeenkomst in de bibliotheek van Bladel, waar de prijzen werden uitgereikt. Lees hier het complete artikel.

Pelgrimeren voor de jeugd

In 2008 werd een project gestart om leerlingen van groep 8 een pelgrimage te laten maken vanuit hun school naar de Pelgrimshoeve. Sindsdien zijn er een paar duizend kinderen te gast geweest op onze Pelgrimshoeve om al bewegend belangstelling te hebben voor elkaars levenstocht en zich bewust te worden van het belang van de metaforen uit de pelgrimswereld zoals: de weg die je kiest, je (levens)omstandigheden, je gevulde rugzak, je pelgrimsstaf als hulp, je schelp als identiteit, de natuur en de stilte in jezelf.

Kempen Specials

De Kempen Specials biedt ontspanningsactiviteiten aan voor Kempische jongeren met autisme onder de 25 jaar.
Dankzij de inzet van de vrijwilligers van De Kempen Specials kunnen jongeren met autisme in de regio ‘gewoon zijn wie ze zijn’ en zich daardoor volwaardig ontwikkelen. In de drie jaar dat De Kempen Specials bestaat heeft dat tot zeer positieve resultaten hebben geleid.
“Door de chill-middagen en outdooractiviteiten die we organiseren krijgen onze jongeren een plek waar ze zich begrepen voelen. Er is geen oordeel over hun gedrag.”

Bakkerijmuseum De Grenswachter Luyksgestel

Tijdens de uitreiking van de Zilveren Rank in 2014 won Bakkerijmuseum De Grenswachter in Luyksgestel de aanmoedigingsprijs. Dit museum is van start gegaan met het lespakket De Kempische Molenmuis, dat bestemd is voor basisschool-leerlingen van groep 1 tot en met 4 en waarin taalontwikkeling en erfgoed-educatie met elkaar gecombineerd werd.

Speelbos Bladel

Het Speelbos is een openbare speelplek en ontmoetingsplek voor kinderen en gezinnen. Het is zo dat kinderen steeds vaker opgroeien tussen asfalt en beton zonder regelmatig contact met de natuur. Het speelbos is een schakel tussen educatie, beleving en beweging. Het speelbos zelf heeft vele gezichten en weet daarmee de kinderlijke fantasie te prikkelen. Denk hierbij aan zelf te bouwen hutten, een waterpomp met kliederpoel, klimbomen, slingertouw en touwbrug. Het is vooral een plek om iets te ervaren, maar ook om zelf te creëren. Bij de aanleg van het speelbos is uitsluitend met natuurlijke materialen gewerkt. Daarnaast is rekening gehouden met de ecologische omstandigheden. Het speelbos vormt een natuurlijk onderdeel van het bestaande bos.